Modra frankinja Cene Prevc

Vinska klet Metlika predstavila modro frankinjo Cene Prevc

 

V Vinski kleti Metlika smo 15. februarja, ob dnevu otvoritve 16. mednarodnega sejma okusov GASTexpo, predstavili novo pridobitev iz naše kleti – posebno polnitev modre frankinje, ki smo jo ustvarili skupaj s priljubljenim nekdanjim smučarskim skakalcem Cenetom Prevcem.

Rezultat sodelovanja Ceneta Prevca in Vinske kleti Metlika, ki je največja klet v Beli krajini, s tradicijo od leta 1909,  je modra frankinja Cene Prevc s popolnoma samosvojim, edinstvenim slogom, kakor je tudi Cene. Namenjena je tistim, ki ne izberejo vsake, ampak predvsem izbrane buteljke vina.

Cene je ljubitelj rdečih vin, ki jih najraje uživa v prijetni družbi z izvrstno hrano. Ob pokušanju vin v metliški kleti je bil najbolj navdušen nad elegantno, očarljivo, vrhunsko modro frankinjo in tako se je rodila ideja o modri frankinji Cene Prevc. Veseli in ponosni so, da je izbral ravno modro frankinjo, ki je slovenska avtohtona sorta in v Beli krajini dosega izjemno kakovost.

 

In kaj je o sodelovanju z Vinsko kletjo Metlika povedal Cene Prevc?

,,Do sedaj sem bil njihov občasen kupec, sedaj pa imamo skupno vizijo. V športu mi je bila osebna rast, biti danes boljši od sebe kot sem bil dan prej, glavno gonilo. In osebno verjamem, da je to osnova za uspeh na kateremkoli področju. V to stremijo tudi vsi tukaj poleg mene. Del vizije izboljšanja sem postal tudi jaz. Ponuditi smo želeli nekaj več, posebnega, izbranega. Nisem jim dal lahko nalogo pri ideji, s katero želim in želimo peljati skupaj moje ime in ime Vinske kleti Metlika. Pri izbranih trtah smo se našli. Modra frankinja iz izbranih trt je tako buteljka, na katero sem z veseljem dodal svoj podpis.''

 

Kakšna je modra frankinja Cene Prevc?

Po Cenetovim izboru je vino pridelano iz skrbno izbranih trt modre frankinje, ki rastejo na najboljši s soncem obsijani legi v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Dvoletno zorenje vina v hrastovih sodih podarja frankinji prefinjen in bogat karakter. Modra frankinja, ki jo je izbral Cene Prevc je temno rdeče rubinaste barve, polnega okusa, ki takoj nakaže, da gre za uglajeno vrhunsko rdeče vino. Očara s svojo mineralnostjo in sadno cvetico po rdečih sadežih ter nežnim dotikom lesa. Modra frankinja se lepo spaja z jedmi z žara, zorjenim steakom, divjačino, domačim narezkom in pikantnejšimi omakami.

Zadnjih nekaj let se lahko pohvalimo z več prestižnimi priznanji in nagradami, ki jih dobivamo tako doma kot v tujini in tako dokazujemo, da spada Vinska klet Metlika v sam vrh slovenskih in svetovnih  vinskih zgodb.

 

Naj naštejemo tista najbolj žlahtna in najpomembnejša med njimi: 

DECANTER, LONDON, 2022

  • SREBRNA MEDALJA: Modra frankinja prestige
  • BRONASTA MEDALJA: Chardonnay prestige 1909

 

GREAT AMERICAN WINE COMPETITION, NEW YORK, 2022

  • ,,BEST IN SHOW,, – absolutni zmagovalec sauvignonov: Sauvignon, letnik 2020

 

GLASS OF BUBBLY, LONDON, 2022

  • SREBRNI MEDALJI: Metliška penina zelo suha, Metliška penina rosé

 

VINO SLOVENIJA, GORNJA RADGONA, 2022

  • ZLATE MEDALJE: Chardonnay prestige 1909,  Metliška črnina PTP, Belokranjec PTP

 

Vsaka medalja je zgodba zase, predvsem pomembna pa je konstantna kakovost vina v steklenici. Vsaka steklenica je rezultat skrbnega dela zaposlenih in članov zadruge, ki se začne že v vinogradih in strokovnjakov v kleti, ki s predanostjo, znanjem in trudom ustvarijo najboljše kar narava ponuja.

 

Avtor: Darja Papič
Vinska klet Metlika, 15.februar 2023

www.kletmetlika.si

 

Modra frankinja Cene Prevc