07/363 70 00
KZ METLIKA z.o.o.
Cesta XV. brigade 2
8330 Metlika, SLOVENIJA
07/363 70 11
DOMOV
GASTRO
VINO
MESNINE
TRGOVINE
KOOPERACIJA
KZ METLIKA
AKTUALNO
KZ Metlika
Vinska klet Metlika
Mesnine
Gastro
Trgovine
Kooperacija
Aktualno
PRP
30. OBLETNICA PRVEGA PRIDELANEGA LEDENEGA VINA V JUGOSLAVIJI

03.01.2017

Zadnji praznični teden leta 2016 smo v Kmetijski zadrugi Metlika preživeli slavnostno. Praznovali smo prav posebno 30. obletnico prvega pridelanega LEDENEGA VINA na področju nekdanje celotne Jugoslavije.

Zgodba sega v leto 1986, ko so na sam Božič opravili prvo ledeno trgatev pod vodstvom takratnega vodje kleti in glavnega enologa, dr. Julija Nemaniča. Slavnostni govornik večera, takrat njegov pomočnik in kasneje 18 let vodja kleti, g. Tone Pezdirc, je predstavil začetke in  zbrane popeljal v leto 1986. Začelo se je tako, da so grozdje laškega rizlinga zaradi dobrega zdravstvenega stanja pustili dlje časa na trti in čakali, katero stopnjo predikata bo prinesel čas. Seveda so upali na čim višjo, potihem pa si želeli ledene trgatve. Tako pogosto, kot so tisto jesen obiskovali in ogledovali vinograde na Vinomerju, niso še nikoli poprej. Ko so 22. decembra temperature začele padati in so vztrajno držale do predbožičnega večera, je padla odločitev. Pripravili so vse potrebno za trgatev in na sam Božič, na Julijev 48. rojstni dan, so opravili prvo ledeno trgatev na področju takratne celotne Jugoslavije. Pri minus 7 stopinjah so v eni uri potrgali sorto laški rizling in dosegli za takratni čas zavidljivo sladkorno stopnjo 128 °Oe. Problemi so nastali, ko so urejali dokumentacijo, saj pravilnika, ki bi dovoljeval prodajo ledenega vina, takrat še ni bilo. Šele 19. maja naslednje leto so dobili odločbo, da gre zakonsko in legalno predpisano res za ledeno vino, 22.2.1899 pa je šlo lahko končno v promet. udi tukaj ima vino Kolednik Laški rizling Ledeno vino letnik 1986 svoj rekord: od dneva vzorčenja do prejema ustrezne odločbe je minilo natanko 317 dolgih dni. In ker so tako dolgo čakali na dovoljenje, je zaradi velike povpraševanja v kleti nastala tudi čakalna vrsta za nakup te dragocene stekleničke, na katero pa se na žalost zaradi omejenih količin niso mogli vsi uvrstiti, kljub temu, da je bilo napolnjenih 1140 stekleničk po 0,35 l.

Zbrane so poleg gostitelja večera, direktorja KZ Metlika, g. Jožeta Cajnarja, pozdravili še predsednik in nekdanji direktor zadruge, g. Ivan Kure, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, g. Cvetko Zupančič in Vinska kraljica Slovenije, gdč. Sara Stadler.

Prav tako smo ob tem pomembnem jubileju svojim članom in kooperantom, v znak zahvale za dolgoletno sodelovanje in zvestobo podelili zahvale, nekdanjim zaposlenim pa v zahvalo za doprinos k razvoju in ugledu Vinske kleti priznanja. Prejemniki priznanj so postali dr. Julij Nemanič, dolgoletni vodja kleti in glavni enolog, g. Tone Pezdirc, naslednik dr. Julija Nemaniča in ga. Ivanka Badovinac, prav tako dolgoletna glavna enologinja kleti. Večer sta popestrila oktet Vitis in mlada pevka Viviana Kukar.KZ METLIKA z.o.o., Cesta XV. brigade 2, 8330 Metlika, Slovenija
tel.: 07/363 70 00 | fax: 07/363 70 11 | info@kz-metlika.si | DŠ.: SI36614882